Demo op maat? Dat kan!

MK² Software & SoftGroup Whitepaper

Oezbeekse Farma serialisatie - Wat komt er na de eerste deadline?

Logo Softgroup 2023

Bijna 1 jaar na het Oezbeekse Decreet 737 voor de invoering van verplichte digitale etikettering, voldoen deelnemers aan de farmaceutische supply chain aan de eerste deadline voor verplichte serialisatie.

Op 1 september 2022 verstreek de eerste deadline voor de serialisatie van medicijnen in Oezbekistan. Eerder in april nam het kabinet van ministers van Oezbekistan resolutie nr. 149 “Over de invoering van een systeem van verplichte digitale etikettering van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen” aan, waarin de deadlines voor de vier groepen geneesmiddelen werden aangekondigd:

– Vanaf 1 september 2022 – 1e groep;
– Vanaf 1 november 2022 – 2e groep;
– Vanaf 1 maart 2023 – 3e groep;
– Vanaf 1 februari 2025 – 4e groep;

Vanaf 1 september 2022 is serialisatie verplicht voor de eerste groep geneesmiddelen, waaronder geneesmiddelen met een secundaire (uitwendige) verpakking (met uitzondering van weesgeneesmiddelen). De invoer van de volgende geneesmiddelen op het grondgebied van de Republiek Oezbekistan is alleen mogelijk als aan de eisen is voldaan.

Met betrekking tot de etiketteringsvereisten werd de mogelijkheid van etikettering door het plakken van stickers naast de technologie van directe toepassing aangekondigd.

Bovendien wijzen we op de aandacht voor de vastgestelde norm volgens welke buitenlandse fabrikanten verplicht zijn een officieel vertegenwoordigingskantoor in Oezbekistan te openen of een vertegenwoordigingsovereenkomst te ondertekenen met een lokaal bedrijf dat hun belangen en verplichtingen op het gebied van de invoering van digitale etikettering presenteert. De termijn hiervoor is 12 maanden vanaf de datum van invoering van verplichte digitale etikettering.

De volgende deadline verliep op 1 november 2022 en had betrekking op de groep geneesmiddelen met een primaire (binnen)verpakking (op voorwaarde dat er geen secundaire (buiten)verpakking is) (met uitzondering van weesgeneesmiddelen).

Serialisering van farmaceutische producten in Oezbekistan is een veelbesproken onderwerp in de sector vanwege de robuuste ontwikkeling van de markt. De deelnemers aan de toeleveringsketen willen op tijd klaar zijn voor de nieuwe vereisten en deadlines. Wij volgen de ontwikkeling van het traceerbaarheidssysteem in Oezbekistan en ondersteunen de deelnemers in alle fasen.