Demo op maat? Dat kan!

POWER BI

Haal het maximale uit Power BI

Power BI is één van de meest gebruikte BI-tools die gebruikt kan worden om data op een gebruiksvriendelijke manier weer te geven.
MK² is gespecialiseerd in Power BI en wij helpen bedrijven om de kracht van deze BI-tool optimaal te benutten!

Over Power BI

Power BI Dashboard

PowerBI is één van de meest gebruikte BI-tools en wordt gebruikt om data op een gebruiksvriendelijke manier weer te geven.

Door de BI-tool te koppelen aan een bedrijfssysteem (ERP pakketten, CRM databases, financiële software, productiesystemen etc.) kunnen er op basis van deze gegevens analyses en overzichtelijke dashboards gemaakt worden.

PowerBI maakt dus de vertaalslag van het omzetten van gegevens naar begrijpelijke informatie en dat vormt een goede basis om te analyseren.

Power BI Microsoft Dashboard

Is Power BI dé oplossing voor alle rapportages en analyses?

Toch blijkt in de praktijk echter vaak dat de standaardrapportages die beschikbaar zijn vanuit een bedrijfssysteem beperkt zijn qua gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden.

Ook komt het regelmatig voor dat er verschillende systemen of databronnen gebruikt worden binnen een organisatie.

De gebruiker aan de voorkant zal er niks van merken, maar dit heeft vaak als gevolg dat er doormiddel van handmatig knip en plakwerk gegevens uit verschillende bronnen gecombineerd moeten worden. Dit kost veel tijd en kan een ingewikkelde klus worden voor een analist.

Het komt helaas ook voor dat hierdoor sommigen analytische vragen niet op tijd of zelfs helemaal niet beantwoord kunnen worden.

Power BI aan laten passen om te koppelen met andere systemen?

Om de gewenste resultaten eenvoudiger inzichtelijk te krijgen wordt er vaak gekeken naar de oplossing waarvoor het nodig om het bedrijfssysteem (ERP pakket) aan te passen.

Hier zijn vaak forse investeringen en langlopende trajecten aan verbonden en dat is iets wat veel bedrijven ervan weerhoudt om iets aan de situatie te veranderen.

Ondanks dat Power BI het vaak al een stuk eenvoudiger maakt om inzicht te krijgen en een aantal basisrapportages te maken wordt de echte kracht van de tool nog niet volledig benut…en dat is zonde.

Veel bedrijven zijn zich er niet van bewust dat er ook een alternatieve oplossingen is in de vorm van BI maatwerk, die ontzettend veel voordelen te bieden heeft.

Bij deze oplossing wordt de BI tool niet direct gekoppeld aan een bedrijfssysteem maar aan een datawarehouse dat gebouwd wordt door een BI specialist.

Power BI koppelen aan een Datawarehouse

Het voordeel van een datawarehouse is dat deze gekoppeld kan worden aan één of meerdere bedrijfssystemen.

Daarnaast zorgt het datawarehouse ervoor dat alle data goed gestructureerd wordt ingeladen zodat alle waarden van de gegevens overeenkomen en gecombineerd kunnen worden.

Vervolgens kan Power BI (of ieder gewenste BI tool) gekoppeld worden aan het datawarehouse waardoor data analyseren en het maken van rapportages nu écht leuk gaat worden!

Alle gegevens direct in Power BI

Het resultaat is dat alle gegevens uit de diverse systemen nu direct gecombineerd kunnen worden in de overzichtelijke dashboards van Power BI.

De routine handmatige werkzaamheden behoren tot de verleden tijd en er is veel meer flexibiliteit om data te analyseren.  Dit levert veel tijdswinst en betere analyses op!

Dezelfde resultaten kunnen gerealiseerd worden voor alle combinaties van BI tool en bedrijfssystemen.

Als u sommigen punten herkent en u benieuwd bent naar de mogelijkheden neem dan gerust contact met ons op.

 

Power Bi Rapportages

Praktijkcase: Snijtechniek Brabant

Een praktijkvoorbeeld die de toegevoegde van BI maatwerk in combinatie met Power BI laat zien is de samenwerking met Snijtechniek Brabant.

Over Snijtechniek Brabant
Snijtechiek Brabant is gespecialiseerd in het vervaardigen van grote aluminium bouwpakketten en maken gebruik van een frees en vorm machinepark van 10.000 vierkante meter.

Ze maken gebruik van het ERP pakket Isah en daarnaast wordt Power BI gebruikt om de diversiteit aan data op een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier te communiceren.

Het leggen van dwarsverbanden tussen gegevenstabellen
Op het gebied van het leggen van dwarsverbanden tussen gegevenstabellen bleken de mogelijkheden simpelweg te beperkt te zijn.

Op basis van een oriënterend gesprek is in kaart gebracht welke rapportages en gegevens Snijtechniek Brabant (beter) inzichtelijk zou willen krijgen in Power BI .

Oplossing
In korte tijd zijn een aantal aanpassingen gedaan aan het datawarehouse waaronder een koppeling gemaakt met het systeem waarmee de ontwerpen worden gemaakt die door de machines in de fabriek verwerkt worden.

Daarna zijn er gezamenlijk een aantal gewenste rapportage templates gemaakt en is toegelicht hoe Snijtechniek Brabant zelf nieuwe rapportages kunnen toevoegen worden zodat er in de toekomst zelfstandig mee gewerkt kan worden.

Resultaat
Er zijn namelijk een aantal nuttige rapportages gemaakt waaronder:

  • Planningsoverzicht waarbij de bezettingsgraad inzichtelijk te maken is.
    (Dit gaat verder dan het planbord in ISAH omdat er nu ook ingezoomd kan worden op de verschillende categorieën offertes)
  • Op productievloer per order inzichtelijk voor elke plaat naar welke freesmachine deze moet.
  • Uitgebreide voor en nacalculatie in één overzicht per order of gebundeld per orders
  • Certificaten overzicht van het geleverde materiaal per onderdeel t.b.v. klant.

Wij zijn trots op de succesvolle samenwerking en het resultaat wat wij gezamenlijk hebben bereikt!

‘’De MK² oplossing heeft ons veel tijdwinst op geleverd. Omdat ons ERP pakket ISAH beperkt is met het leggen van dwarsverbanden tussen gegevenstabellen hebben wij jullie ingeschakeld. Met de oplossing waren wij in staat om onze voorcalculaties scherper te maken en de tijd van calculeren drastisch te verlagen. Wij hebben in de relatief korte tijd een aantal zeer nuttige rapportages gemaakt’’

– Gijs van der Aa
(Finance Manager – Snijtechniek Brabant)